Dansk pelsmode og karruseller

Som det måske er bemærket har Tivoli, en af verdens ældste forlystelsespark, indgået et partnerskab med verdens største pelsauktionshus Kopenhagen Fur. Partnerskabet går ud på at Kopenhagen Fur de næste 3 år er sponser på “Jul i Tivoli”.

Kopenhagen Fur

Som det største pelsauktionshus i verden med en verdensmarkedsandel på ca. 60% har Kopenhagen Fur omkring 400 ansatte, og er andelsejet af de dansk minkavlere. Med en omsætning på ca. 10,5 milliarder i 2011/12 er danske pelsskind den største eksportvare inden for dansk landbrug. Hovedparten af eksporten går til fjernøsten, hvor minkskind står for en tredje del af al eksport til Hong Kong og Kina. Kopenhagen Fur driver et designcenter, hvor man kontinuerligt forsøger at forny, designe og udvikle brugen af pels. Et par eksempler kan ses her: www.danskelectives.de/pelzmode/

Pelsmode har altid skabt debat

Dansk pelsmode, og de danske minkavlere har altid skullet stå model til hård kritik, og med partnerskabet imellem Kopenhagen Fur og Tivoli, har debatten fået endnu et stænk benzin til bålet. Der bliver talt meget om dyrevelfærd og om det er etisk at opdrætte dyr for at nogle mennesker skal kunne holde sig varme og se godt ud. Debatten har dog ændret sig lidt i form af brugen af sociale medier som Facebook og Twitter, hvor man som almindelig person kan ytre sig, uden filter, overfor virksomhederne. Dette har medført at Tivoli er kommet i et dårligt lys hos mange mennesker på deres Facebook side, og dermed er de med til at præge mange andre mennesker til ikke at komme i Tivoli til “Jul i Tivoli”.

Pelsmode og karruseller internationalt set

Grunden til partnerskabet i mellem Tivoli og Kopenhagen Fur er den synergi som de 2 brands kan bidrage hinanden. Som nationale klenodier, mener de at kunne øge deres brandværdi, især overfor gæster fra fjernøsten og USA, som jo elsker dette eventyrs skær der er over Danmark – set udefra. Begge brands levere jo “feel good” til deres kunder – Tivoli i form af deres forlystelser og atmosfære, og Kopenhagen Fur i form af deres pelse som giver forbrugeren glæder ved at iføre sig en beklædningsgenstand fremstillet af skind.

International debat

Debatten omkring dyrevelfærd og produktion af skind er ikke kun dansk. Det er en debat som foregå i hele verden, og som kan bringe sindene i kog mange steder, og på mange planer. Det har ført til demonstrationer, indbrud i hos minkavlere, hvor alle dyr er blevet sluppet ud, og der har været slagsmål i mellem producenter og dyre forkæmpere. Debatten foregår også på internettet i flere forskellige former. Der er aviser der har forummer hvor der er specielle debattråde som handler om dette emne, der er Facebook sider der hylder begge sider af sagen og så er der blogs der skriver om problematikken. Mange mode blogs har selvfølgelig også dette emne med i deres skriverier, og der foregår der også en god debat om emnet.

Rigtig eller forkert

Om det er rigtig eller forkert må være op til den individuelle, men hvor om alt er, så kan vi nok godt blive enige om at produktion af pels fortsætter, og at Tivoli også forsætter med at underholde folk fra hele verden.